Actief USP

Gezonde Geest

Een gezond lichaam staat in direct verband met een gezonde geest. Dingen als mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen leiden tot stressreductie en ontspanning, en dat heeft weer een positieve invloed op je lichaam, je sportprestaties maar ook je werkprestaties! Maar wist je dat je deze dingen ook heel goed kan toepassen tijdens het sporten? Zo werk je tegelijkertijd aan een gezond lichaam én een gezonde geest.
Een ontspannen geest kan leiden tot een lagere bloeddruk en een betere slaapkwaliteit. Bovendien kunnen meditatietechnieken zorgen voor meer concentratie en creatiever en sneller denken.

Oefening

Veel mensen denken bij meditatie aan ietwat zweverige situaties, maar ook tijdens een (lunch)wandeling of fietstocht kun je ‘in het nu’ komen door te focussen op je ademhaling of bijvoorbeeld het geluid van je voetstappen of trappers. Deze focus kun je natuurlijk ook gebruiken bij andere sportvormen: let tijdens een hardlooprondje of bootcamp eens extra op je ademhaling, concentreer je tijdens een buikspierkwartier extra op de beweging van je spieren of geniet van de rust tijdens een yogales in de Botanische Tuinen. Kijk in de kalender om deze yogales gratis mee te doen. Of kom tot rust op kantoor met deze ademhalingsoefeningen.

Bronnen

Ohu, E., Laguda, E., & Ogunyemi, K. (2018). Mindfulness and Stress Reduction: Managing Workplace Stress. In: Dhiman S., Roberts G., Crossman J. The Palgrave Handbook of Workplace Spirituality and Fulfillment, Palgrave Macmillan, Cham.

Zoek