Actief USP

Cardio

Cardio, of cardiovasculaire training, wordt vaak in één adem genoemd met een betere conditie. Cardio versterkt je hart en vergroot de maximale opname van zuurstof, waardoor je uithoudingsvermogen verbetert. Maar er zijn nog meer voordelen: zo heeft cardio positieve effecten op de bloedsuikerspiegel, verkleint het de kans op diabetes type 2 en beschermt het tegen het ontwikkelen van Alzheimer. Daarnaast helpt cardio bij het verbeteren van je geheugen en heeft het positieve effecten op de huid doordat het de bloedsomloop verbetert. Ook helpt cardio bij het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht door een hogere vetverbranding. In deze infographic kun je alle voordelen nog eens terugzien.

Cardio doet het ook goed in combinatie met krachttraining en/of functionele training, twee andere aspecten binnen een gezond beweegmenu. Deze drie aspecten gunstige effecten wanneer deze worden ingezet op de werkvloer, tijdens en rondom de werkdag. Cardio zorgde voor een gezonder gewicht en een gezonder cholesterolgehalte onder medewerkers en verbeterde daarnaast de werkcapaciteit van de medewerkers. Als gevolg van meer beweging werden medewerkers productiever en verbeterde hun gezondheid aanzienlijk.

Oefening

Cardio kan op verschillende manieren in een werkdag worden ingebouwd. Ga bijvoorbeeld eens (snel)wandelend of fietsend naar het werk. Neem je hardloopschoenen mee en jog een rondje tijdens de lunchpauze of doe een les Brn mee op Sportcentrum Olympos. Of gebruik je pauze op woensdag om mee te doen aan de (gratis!) bootcamp op het bootcampveldje aan de Leuvenlaan, waar cardio wordt gecombineerd met krachtopbouw. De bootcamps worden iedere woensdag van 12.30 tot 13.15 gegeven en zijn voor elk niveau toegankelijk.

Bronnen

Sjøgaard, G., et all (2016). Exercise is more than medicine: The working age population's well-being and productivity. Journal of Sport and Health Science5 (2), 159-165

Zoek