Actief USP

Beweegmenu

‘Zitten is het nieuwe roken.’ Een populaire slogan. Volgens verschillende wetenschappers brengt langdurig zitten – bijvoorbeeld op kantoor – net zoveel risico’s met zich mee als roken. Zo verhoogt lang zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook mentale gezondheidsrisico’s zoals depressie en burn-out worden genoemd (TNO, 2013). Bovendien is lang zitten een risicofactor voor vroegtijdig overlijden. En aangezien Nederlanders Europees Kampioen Zitten zijn volgens de Rapportage Sport (2014, p.193), is het hoog tijd om daar iets aan te doen.

Door meer te bewegen doorbreken we het huidige zitpatroon en verbeteren we onze gezondheid. En dat kan op allerlei manieren: wandelend of fietsend naar je werk, een potje voetbal of een bootcamp tijdens de lunchpauze, een yogalesje of fitnessbezoek om te ontspannen na een lange werkdag… Door de dingen te kiezen die bij jou passen kun je je eigen ‘beweegmenu’ samenstellen. Zo’n beweegmenu bestaat bijvoorbeeld uit een stukje krachtopbouw, een stukje cardio en een stukje flexibiliteit. Ook verbetering van coördinatie en balans, ontspanning en meten van resultaten krijgen een plaats in een gezond beweegmenu. Ieder aspect heeft zijn eigen voordelen, en de combinatie hiervan zorgt voor een optimale vitaliteit. Sommige sporten combineren zelfs meerdere aspecten binnen één training: zo bestaat een bootcamp uit zowel cardio als krachtopbouw en zorgt een yogales voor flexibiliteit, ontspanning en balans.

De Beweegbakfiets biedt gedurende de zomermaanden allerlei gratis beweegactiviteiten aan, gewoon tijdens de lunchpauze. Door gebruik te maken van verschillende locaties op het Utrecht Science Park hoef je jezelf na een drukke werkdag niet naar de sportschool te slepen, maar kun je dichtbij je werk gebruikmaken van de verschillende activiteiten. 

Cardio  Cardio

Strength  Krachttraining

Flexibility  Flexibiliteit

Healthy Mind  Gezonde Geest

Focus  Focus

  Meten is weten

Zoek