Actief USP

Krachttraining

Het woord ‘Krachttraining’ schrikt mensen nog wel eens af. Vaak wordt dit geassocieerd met bodybuilders en uren zweten in fitnesscentra. Maar krachttraining bestaat in veel verschillende vormen: niet alleen fitness, maar ook bootcamps, pilates, en verschillende groepslessen bevatten een deel krachtopbouw. Ook buikspieroefeningen en andere oefeningen met lichaamsgewicht zorgen voor sterkere spieren, en dat heeft veel voordelen!

Ook je core stability is van belang: sterke buikspieren en een functioneel core zorgen ervoor dat je lichaam in balans blijft en andere spieren hun functie optimaal uit kunnen voeren. Hoe beter je core stability, hoe kleiner de kans op blessures letsel dankzij een verbetering van je balans en coördinatie. Je balans en coördinatie spelen een grote rol bij gezond bewegen: niet alleen bij intensief sporten, maar ook bij bijvoorbeeld wandelen en fietsen. Maar juist die coördinatie is een van de eerste dingen die achteruit gaat bij het ouder worden. Om fit en vitaal te blijven is het dus belangrijk je coördinatie goed bij te houden. Dit levert op langere termijn ook minder risico’s zoals vallen en botbreuken op.

Niet alleen je spieren profiteren immers van krachttraining, maar ook je gewrichten en pezen. En sterke spieren, gewrichten en pezen zijn minder blessuregevoelig, wat weer van pas komt bij andere sportvormen zoals cardio. Regelmatige krachttraining kan bovendien leiden tot een grotere botdichtheid, wat de kans op osteoporose verkleint. Ook kan het verschillende ‘pijntjes’ verlichten, met name lage rugpijn. Ideaal als je veel achter een bureau zit!

Oefening

Ook tijdens en rondom het werk kan er (lichte) krachttraining gedaan worden! Doe bijvoorbeeld mee aan de (gratis!) bootcamps, te vinden in de kalender. Volg na werktijd eens een les CrossChallenge of kom in de lunchpauze langs bij Brn of Workout Mix op sportcentrum Olympos. Of maak tijdens je (lunch)wandeling zelf eens gebruik van het bootcampveldje aan de Leuvenlaan met een paar pull-ups, push-ups en sit-ups. Liever het gebouw niet uit? Ook achter je bureau kun je gemakkelijk verschillende krachtoefeningen doen!

Core stability is goed te trainen tijdens bijvoorbeeld yoga- en pilateslessen, of gewoon op de werkvloer of op het bootcamppleintje. En coördinatie gebruik je ook tijdens een potje voetbal, met oefeningen op een speedladder of animal walks.

Meer weten over de krachtsportmogelijkheden binnen Olympos? Klik dan hier voor meer informatie over onze gloednieuwe krachtsportruimte Kratistos!

Bonnen

Winett, R. A., and Carpinelli, R. N. (2011). Potential Health-Related Benefits of Resistance Training. Preventive Medicine 33, 503–513

Zoek